Angiomedica – Spital de Cardiologie si Boli Cardiovasculare

Programari : Luni-Vineri 8AM - 8PM / Sâmbătă: 9AM - 14PM
   : Proceduri: 031-109-01-30 Ambulator: 031-109-01-31 sau 031-9995

Terapiile regenerative, o solutie pentru recuperarea post-AVC

Una dintre cele mai importante si surprinzatoare progrese in medicina regenerativa este tratamentul post-AVC care poate aduce multiple modificari importante in sanatatea pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral. Aceasta terapie este disponibila in Romania, in cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica si sunt efectuate si supravegheate de Dr. Felician Stancioiu, medic cu experienta in terapii regenerative si medicina integrativa.

Pornind de la experienta prelevarii si prelucrarii celulelor stem pe care a dobandit-o in clinica Stem Cell Sciences, Inc. (New York) a profesorului Niculae Ciobanu si a progreselor recente din biologia moleculara, neurogeneza si diferentierea celulelor stem,  Dr. Felician Stancioiu a conceput si dezvoltat un tratament care a fost administrat cu succes incepand cu 2014 in Romania in premiera internationala.

dr-felician-stancioiu

Dr. Felician Stancioiu – Tratament post-AVC – Spitalul Angiomedica

Pana in prezent au fost administrate peste 160 astfel de tratamente intravenoase si intraarticulare care au ca scop principal stimularea producerii si diferentierii celulelor stem (precursoare ale tuturor celulelor din organism) si integrarea functionala a acestor celule in tesuturile si organele care au acumulat deficite structurale si/sau functionale.

”Reinnoirea celulara are consecinte pozitive atat pentru structura si functia tesuturilor deteriorate, cat si asupra intregului corp, tinand cont ca organismul uman functioneaza intr-un echilibru dinamic (homeostazie) si diverse molecule (citokine, hormoni, neurotransmitatori, peptide cu rol paracrin, modulatori metabolici, microRNA, etc)  secretate de celulele din diverse tesuturi modifica activitatea si structura celulelor altor tesuturi (ex interrelatia ficat-rinichi-inima-vase de sange in reglarea tensiunii arteriale, sistem imun-piele in dermatite sau psoriazis; sistem imun-intestin in Boala Crohn, etc)” a explicat Felician Stancioiu, medic cu experienta in terapii regenerative si medicina integrativa la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica.

Cum functioneaza

Un principiu important care sta la baza acestor tratamente este faptul ca celulele, tesuturile, organele si sistemele corpului uman se adapteaza continuu atat la provocarile externe (traume, infectii, suprasolicitare) cat si la modificarile interne survinite in urma acumularii de factori de stress si produc diverse efecte in functie de componenta genetica si fenotipul individual. Aceste modificari adaptative ale tesuturilor sunt diferite in perioada acuta/subacuta a bolilor fata de faza cronica, necesita o abordare diferita, si diferentiaza terapia de regenerare de cea de re-echilibrare.

Terapia de reechilibrare este administrata in timpul sau imediat dupa perioade de stress psihic si/sau fizic intens, perioade in care se poate produce o activare excesiva a axei hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenale. Secretia unor molecule precum CRF, ACTH, corticoizi (gluco- si mineralo-corticoizi) reprezinta mecanismul principal de adaptare al organismului la stress, insa in anume situatii (ex. stress deosebit de intens sau prelungit, traume, infectii) stimularea acestor mecanisme de adaptare poate fi urmata de dezechilibre. Scopul terapiei de reechilibrare este de a corecta aceste dezechilibre inainte ca ele sa produca modificari cronice, modificari care altereaza echilibrul functional al organismului si il expun la riscuri si vulnerabilitati ulterioare suplimentare si care in general sunt mai greu de corectat.

Cui se adreseaza terapia regenerativa

Terapia regenerativa se adreseaza persoanelor care se afla in echilibru functional relativ stabil, insa modificat fata de normal (patologic vs fiziologic) prin adaptarea la deficite sau injurii cronice (ex. perioada de senescenta, post-convalescenta, majoritatea bolilor cronice). Terapia regenerativa urmareste deci refacerea optima a tesuturilor afectate prin modificari functionale si structurale cronicizate, modificari care au alterat homeostazia si functionarea mai multor organe in mod simultan.

In ce afectiuni a dat rezultate

Cele doua tipuri de tratament se pot administra intravenos, intraarticular sau oral; compozitia si eficacitatea lor este diferita si sunt recomandate in urma unei evaluari, in functie de patologia individuala a fiecarui pacient. Tratamentul regenerativ cu administrare intravenoasa a fost folosit pana acum cu succes in urmatoarele patologii:

– refacere dupa accident vascular cerebral (AVC) hemoragic si/sau ischemic; ischemic cu transformare hemoragica

– ischemie cerebrovasculara tranzitorie

– recuperare dupa coma spontana sau indusa (post-traumatic, encefalopatie ischemica)

– tulburari neuroendocrine insotite de modificari persistente ale electrolitilor (potasiu, sodiu, clor, etc)

– insuficienta renala (cresteri persistente ale creatininei, ureei)

– deteriorari ale functiei hepatice (crestere persistenta a transaminazelor – GOT/AST, GPT/ALT; LDH)

O varianta a tratamentului regenerativ a fost administrata intraarticular cu succes la bolnavi cu artrita, osteoartrita, ruptura de cartilaj/ligament intraarticular (genunchi).   Procedura consta in injectarea intravenoasa, respectiv intraarticulara a unei combinatii personalizate de vitamine si medicamente. La acestea se adauga administrarea orala de suplimente naturale si extracte de plante cu aplicare topica, dupa caz. Durata tratamentelor regenerative este intre 1-8 saptamani, functie de pacient si patologie (in general sunt necesare intre 1-8 perfuzii in interval de 1-8 saptamani, respectiv 1-4 injectii intraarticulare la interval de 7-10 zile).

Rezultatele tratamentelor sunt evaluate in primul rand cu instrumente clinice validate (National Institues of Health Stroke Scale, Barthel Index, WOMAC score) care cuantifica progresele in recuperarea motorie si a calitatii vietii, iar suplimentar se pot efectua analize de laborator, biologie moleculara si imagistica, care pot obiectiva progresele post-terapeutice.

Tratamentul cu extracte de plante administrate oral a fost folosit cu succes la bolnavi post-AVC, si la unii pacienti cu Parkinson, Alzheimer, epilepsie.

Reactii adverse si limitari

Reactiile adverse cele mai severe, intalnite in cursul administrarii a peste 100 de astfel de perfuzii, au fost emeza (varsaturi, frecventa sub 10%); iar in cazul injectiilor intraarticulare administrate fara anestezie la o pacienta cu risc cardiovascular s-au semnalat dureri de intensitate moderata timp de cateva minute la administrare. In cazul administrarii intravenoase se poate percepe timp de circa 48 ore un miros sau gust neobisnuit. Terapia regenerativa nu poate fi administrata persoanelor cu neoplazii sau cu alergii cunoscute la una din componentele tratamentului; probabil cel mai mare dezavantaj este insa faptul ca aceste terapii nu sunt inca decontate de Casa de asigurari de sanatate si trebuie platite integral de pacient, iar costurile nu sunt triviale (intre 800-1200 lei pentru o perfuzie, 150 lei pentru o injectie intraarticulara)


    SUNA ACUM!