Angiomedica – Spital de Cardiologie si Boli Cardiovasculare

Programari : Luni-Vineri 8AM - 8PM / Sâmbătă: 9AM - 14PM
   : Proceduri: 031-109-01-30 Ambulator: 031-109-01-31 sau 031-9995

5 sfaturi de aur pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare

Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu mese îmbelșugate. Sarmalele, cârnații, friptura, salata de boeuf sau cozonac sunt doar câteva dintre bunătățile care nu lipsesc de pe mesele românilor de Crăciun și Revelion, dar oricât de gustoase ar fi trebuie trebuie să avem mare grijă la alimentație în această perioadă pentru a evita eventuale probleme de sănătate.

Recomandarea este valabilă atât pentru pacienții tineri, dar mai ales pentru persoanele cardiace. Iată câteva sfaturi pe care pacienții cu boli cardiovasculare ar trebui să le urmeze pentru a se bucura de sărbători liniștite.

Limitați aportul de sare!

Consumul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială, fiind un real pericol pentru persoanele care suferă de hipertensiune și insuficiență cardiacă congestivă. Dacă nu puteți renunța de tot la sare, ideal ar fi să înjumătățiți cantitatea pe care o adăugați în mâncare.

Evitați excesul de grăsimi!

Se știe că bucătăria românească este grasă, cu preparate ce abundă în grăsimi. Din cauza aportului prea mare de grăsimi saturate, colesterolul ”rău” (LDL) din sânge crește, favorizând formarea cheagurilor de sânge și producerea unui accident cerebral vascular sau infarct miocardic. Așadar, evitați să consumați prea multe alimente bogate în grăsimi.

Mâncați dulciuri cu moderație!

Dulciurile nu lipsesc din casă în perioada sărbătorilor însă zahărul în exces este asociat cu o tensiune arterială și o glicemie mai mare. Se recomandă să nu consumați ciocolată, prăjituri și alte dulciuri în exces. Pacienții care au și diabet nu trebuie să consume deloc zahăr, optând pentru îndulcitorii naturali.

Evitați să consumați alcool!

Alcoolul poate crește nivelul de trigliceride din sânge și tensiunea arterială, fiind asociat și cu riscul unor probleme grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Ideal ar fi ca pacienții cardiaci să nu consume deloc alcool. Și nu doar de sărbători, ci în general.

Moderația este cheia unor sărbători fericite

E de înțeles că vă doriți să gustați din toate bunătățile specifice sărbătorilor și cheia chiar aceasta este: gustatul și nu supraalimentația. Moderația vă ajută să aveți grijă de sănătatea inimii în timp ce vă puteți bucura de toate alimentele de pe masa de Sărbători.


Daca suferiti de o afectiune cardiovasculara puteti programa oricand un consult de specialitate la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica.

    SUNA ACUM!