Angiomedica – Spital de Cardiologie si Boli Cardiovasculare

Programari : Luni-Vineri 8AM - 8PM / Sâmbătă: 9AM - 14PM
   : Proceduri: 031-109-01-30 Ambulator: 031-109-01-31 sau 031-9995

revascularizarea-piciorului-diabetic

Salvarea piciorului diabetic prin revascularizare

Piciorul diabetic este una dintre complicațiile importante ale diabetului zaharat, alături de retinopatia diabetică și nefropatia diabetică.

Modificările ce apar la nivelul piciorului diabetic sunt determinate de:

  • arteriopatia diabetică
  • neuropatia diabetică
  • scăderea rezistenței organismului la infecții.

Arteriopatia diabetică este produsă de îngroșarea, îngustarea și astuparea anumitor artere din întreg organismul, datorită depunerilor de plăci de aterom în peretele arterial. Plăcile de aterom se formează în special datorită dezechilibrelor metabolice și sunt formate din anumite tipuri de celule (macrofage), lipide, calciu și țesut conjunctiv.

În diabet, plăcile de aterom se depun în special la nivelul arterelor mici (arterele retiniene, arterele din rinichi și arterele de sub genunchi), dar și la nivelul arterelor medii și mari (arterele coronare, arterele femurale).

Dacă plăcile de aterom obstructive sunt localizate la nivelul arterelor ce hrănesc (vascularizează) membrele inferioare (picioarele), atunci apare piciorul diabetic ischemic.

De cele mai multe ori, neuropatia diabetică și arteriopatia diabetică sunt prezente în același timp, la același pacient.

Cum știm că avem neuropatie diabetică?

Apariția unor dureri sau furnicături, pierderea sensibilității dureroase la nivelul picioarelor, apariția unor deformări ale boltei piciorului la un pacient cu diabet zaharat sunt semne ale prezenței neuropatiei diabetice.

Cum știm că avem arteriopatie diabetică?

Când un bolnav cu diabet zaharat prezintă:

  • dureri la nivelul pulpei piciorului care apar dupa parcurgerea unei anumite distanțe de mers
  • dureri permenente la nivelul piciorului însoțite de tegumente reci,

se poate bănui prezența arteriopatiei diabetice

Ce facem când apar ulcerele tegumentare (răni) la nivelul piciorului?

Până la 10% din pacienții diabetici pot prezenta un ulcer la nivelul piciorului.

Ulcerele (rănile) piciorului diabetic pot avea două cauze:

  • arteriopatia diabetică
  • neuropatia diabetică

Ulcerele determinate de arteriopatia diabetică sunt situate de regulă la nivelul degetelor, călcâiului și feței dorsale a piciorului fiind determinate de insuficientă hrănire cu sânge oxigenat a țesuturilor respective, datorită astupării arterelor din regiune respectivă. Ulcerele ischemice sunt de regulă dureroase.

Suprainfectarea acestora duce la apariția flegmoanelor, celulitei și necrozei umede (gangrenă).

Ulcerele neuropate apar datorită pierderii sensibilității dureroase și a deformărilor piciorului.

Datorită modificărilor în arhitectura piciorului determinate de neuropatia diabetică, unele zone ale tălpii piciorului sau ale degetelor sunt supuse unor presiuni mai mari decât în mod obișnuit, determinând traumatisme ale pielii și a țesutului subcutanat, având drept consecință apariția ulcerelor. Din cauza neuropatiei ce duce la pierderea sensibilității dureroase de la nivelul piciorului, pacientul nu își dă seama de apariția acestor leziuni.

De cele mai multe ori ulcerele au un caracter mixt – neuro-vascular.

De multe ori ulcerele tegumentare se suprainfectează datorită rezistenței scăzute a organismului la infecție.

Ulcerele piciorului diabetic duc de multe ori la amputații majore.

Ce trebuie să facem ca să prevenim amputația?

Dacă avem diabet și observăm apariția unor dureri la nivelul picioarelor, la mers sau în repaus, sau  apariția unor răni la nivelul picioarelor care nu se vindecă în două săptămâni, trebuie să ne prezentăm la un chirurg vascular pentru un consult și o ecografie Doppler arterială.

De multe ori consultul vascular și ecografia Doppler arterială ridică suspiciunea existenței unor astupări, obstrucții arteriale, care vor trebui investigate în continuare printr-o arteriografie.

În urma arteriografiei se va ști exact locul obstrucției arteriale și se va lua decizia refacerii fluxului arterial – revascularizării arteriale.

Refacerea vacularizației piciorului se poate realiza prin două metode:

  • prin procedeul endovascular în care fluxul arterial se reface cu ajutorul unor baloane sau stenturi care dilată și repermeabilizează arterele îngustate sau astupate – procedeu modern minim invaziv, sau
  • prin operația de bypass.

Bypass-ul este o metodă chirurgicală de tratament ce constă, în principiu, din ocolirea segmentelor arteriale “astupate” sau îngustate cu ajutorul unui conduct prin care sângele să poată ajunge la mușchii și țesuturile care nu sunt hrănite suficient cu sânge.

Conductul cu ajutorul căruia se realizează aceasta operație este:

  • fie vena safenă internă a pacientului,
  • fie un conduct (graft, proteză) artificial cel mai frecvent din Dacron sau PTFE.

Revascularizarile membrelor inferioare cu ajutorul stenturilor sau a bypassurilor pot salva un procent semnificativ de pacienți de la amputatie.

În anumite situații tardive în evoluția bolii, revascularizarea nu se poate face și atunci dacă există dureri sau ulcerații și necroze extinse la nivelul piciorului, singura soluție rămâne amputația.

În concluzie,  dacă aveți diabet și observați la nivelul picioarelor modificări de sensibilitate, apariția unor dureri sau apariția ulcerelor tegumentare (a unor răni care nu se vindecă în două săptămâni), prezentați-vă din timp la un chirurg vascular pentru un control amănunțit.

În felul acesta, vă puteți salva de la o amputație de membru!

În Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica, puteți accesa acest serviciu în cadrul Secției de Chirurgie Vasculară.

SUNA ACUM!