Piciorul diabetic nu duce intotdeauna la amputatie. Acesta poate fi salvat prin revascularizare. Iata cum:
Aproximativ 10% din pacientii romani ce sufera de diabet au de asemenea ulcer la nivelul piciorului, o buna parte din acestia ajungand pana la amputare. Piciorul diabetic este o afectiune care, la fel ca retinopatia diabetica si nefropatia diabetica, ingreuneaza semnificativ viata pacientilor – chiar pana la invaliditate, precum si relatia cu cei din jur.
Ce este piciorul diabetic?
Piciorul diabetic vine ca o consecinta a unor procese patologice provocate de catre diabet, si anume arteriopatia diabetica, neuropatia diabetica si scaderea rezistentei la infectii.
Arteriopatia reprezinta ingustarea sau blocarea totala a unor artere oriunde in corp – preponderent la nivelul membrelor inferioare, din cauza depunerilor de plăci de aterom în peretele acestora. In cazul diabetului, aceste placi se depun mai ales pe arterele mici (ale retinei, rinichilor sau sub genunchi), dar si pe cele medii si mari (coronare sau femurale). Daca respectivele placi blocheaza arterele picioarelor, se ajunge la picior diabetic ischemic.
Cum tratam ranile la nivelul piciorului
Ulcerele tegumentare provocate de catre arteriopatia diabetica apar in general la degete, calcaie sau pe partea dorsala a piciorului, cauza fiind neirigarea corespunzatoare cu sange a respectivelor tesuturi din cauza astuparii arterelor.
Ulcerele neuropate sunt o consecinta a pierderii sensibilitatii dureroase si a deformarilor la nivelul piciorului. Modificarile provocate de catre neuropatia diabetica fac ca unele zone ale talpii si degetelor sa fie supuse unei presiuni mai mari decat cea obisnuita, consecintele fiind traumatisme ale pielii si ale tesutului subcutanat, ce duc la aparitia ulcerelor. Dat fiind faptul ca neuropatia cauzeaza pierderea simtului durerii la piciorul respectiv, pacientul nu realizeaza aceste modificari. In multe cazuri ulcerele tegumentare ajung la suprainfectie din cauza rezistentei scazute a organismului.
In multe cazuri, ulcerele piciorului diabetic au ca si consecinta amputarea membrului.
Cum prevenim amputarea
Daca suferim de diabet si sesizam aparitia unor dureri la nivelul picioarelor, fie la mers fie la repaus, precum si ulceratii la nivelul picioarelor ce nu se vindeca in doua saptamani, trebuie sa fim consultati de catre un chirurg vascular, ce poate efectua de asemenea si o ecografie Doppler arteriala.
In multe cazuri, consultul si ecografia indica posibilitatea unei astupari a arterelor din zona, fapt ce necesita investigatii ulterioare – arteriografie, angioCT. Aceste proceduri indica clar pozitia obstructiei arteriale si tipul de reascularizare optim.
Exista doua metode de refacere a vascularizarii piciorului:
-Prin procedeul endovascular, fluxul arterial este refacut cu ajutorul unor baloane sau stenturi ce maresc si repermeabilizeaza arterele astupate sau ingustate, procedeul fiind doar minim invaziv.
-Prin operatia de bypass, ce implica ocolirea partilor astupate ale arterelor printr-o conducta separata ce transporta sangele catre muschi si tesuturile respective.
Aceste doua proceduri ajuta un procent semnificativ din pacienti sa evite amputarea.
In cooncluzie, daca suferiti de diabet si observati aparitia la nivelul picioarelor a unei sensibilitati crescute, dureri sau ulcere tegumentare (rani ce se vindeca in mai mult de doua saptamani), este necesar un control detaliat efectuat de catre un chirurg vascular.