Infarctul este o grava urgenta medicala in care fluxul sangvin catre inima este dintr-o data blocat, de obicei de catre un cheag de sange. Acumulari de grasme, colesterol si alte diverse substante duc la aparitia cheagurilor, iar intreruperea fluxului de sange poate afecta serios muschiul cardiac.
Simptomele infarctului miocardic un interviu cu domnul doctor Adrian Linte la Digi 24.
Cum se manifesta?
Cele mai des intalnite simptome ale infarctului sunt:
- O durere sau o senzatie neplacuta in zona pieptului si a bratelor, ce se poate intinde catre gat, maxilar sau spate.
- Stari de greata, indigestie sau dureri abdominale
- Respiratie ingreunata
- Stare de oboseala
- Ameteala brusca
Nu toate persoanele ce sufera un infarct au aceleasi simptome. Acestea sunt diferite si se manifesta cu o severitate variata de la caz la caz. Exista si cazuri in care simptomele lipsesc, primul semn fiind direct un stop cardio-respirator. In multe cazuri, insa, simptomele apar cu ore, zile, chiar saptamani in avans.
Ce il cauzeaza?
Majoritatea infarcturilor au la baza acumularea in timp a diverse substante in artera coronara. In timpul infarctului o astfel de acumulare se poate desprinde, eliberand colesterol si alte substante in organism, iar in locul unde a intervenit ruptura se creeaza un cheag de sange. Daca respectivul cheag e suficient de mare, acesta poate bloca fluxul sangvin prin artera coronara, oprind ajungerea oxigenului si a nutrientilor din sange la inima.
Factori de risc: diabetul zaharat tip II, fumatul, obezitatea, hiper/dislipidemiile, stresul.
Importanta interventiei rapide
In toate cazurile de infarct, interventia rapida a unei echipe medicale este absolut cruciala. Atat consecintele pe termen scurt, cat si cele pe termen lung ale infarctului depind in mare masura de cat de mare este partea muschiului cardiac ce a fost afectata. Interventia medicala rapida implica deschiderea arterei blocate si restabilirea unui flux sangvin normal.
Coronarografia in diagnosticarea precisa
Coronarografia este o tomografie computerizata ce are ca scop monitorizarea arterelor ce livreaza sange catre muschiul cardiac. Este o procedura minim invaziva, recuperarea facandu-se rapid si fara efort din partea pacientului. Avantajele faptului ca medicul cardiolog are acces la informatii precise in timp real legate de fluxul sangvin catre inima sunt numeroase, acesta depistand cu o mai mare acuratete eventualele probleme.
Solicitati acum o programare pentru coronarografie folosind formularul de mai jos.