Angiomedica – Spital de Cardiologie si Boli Cardiovasculare

Programari : Luni-Vineri 8AM - 8PM / Sâmbătă: 9AM - 14PM
   : Proceduri: 031-109-01-30 Ambulator: 031-109-01-31 sau 031-9995

Închiderea defectului septal atrial la adulți prin procedura intervenționala

Defectul septal atrial la adulți este una dintre cele mai frecvente boli congenitale și se traduce prin existența unei „găuri” prin care partea stanga a inimii comunica anormal cu cea dreapta la nivelul camerelor mici numite atrii. Acest defect permite sângelui din inima stanga (camere cu presiuni mai mari) sa treaca in inima dreapta, supraincarcand astfel circulatia pulmonara (aferenta inimii drepte). 

Majoritatea defectelor septale atriale pot fi închise printr-o procedură minim invaziva prin care medicul cardiolog specializat in cardiologie intervențională introduce o ”umbreluță” ce acopera defectul si împiedică sângele să circule anormal. 

Fiind vorba de o procedură minim invazivă recuperarea pacientului este mult mai rapidă. Odată ce un defect este reparat, se obtine rezolutia simptomelor si nu vor exista restricții privind activitatea de zi cu zi.

 ”În cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica vom efectua periodic intervenții de închidere a defectului septal atrial, vom avea sesiuni speciale de câteva ori pe an, deoarece aceasta este una dintre cele mai frecvente boli congenitale cardiace la vârstă adultă și ne dorim să ajutăm cât mai multe persoane să ducă o viață normală. Dispunem de tehnologia necesara, iar echipa medicală este instruită să susțină astfel de intervenții pentru a le reda pacienților un nivel optim al calității vieții”, a explicat Dr. Adrian Linte, medic primar cardiolog, cardiologie interventionala la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica. 

Ieri a avut loc cea mai recenta intervenție de cardiologie intervențională pentru închiderea defectului septal din Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica, efectuată de echipa medicală condusă de Dr. Adrian Linte și Prof. G. Pongiglione din Italia, iar pacienta in varsta de XX ani a povestit despre cum i s-a schimbat viața din momentul în care afecțiunea a produs simptome. 

”În 2017 am început să am palpitații si oboseala pe care la început le-am pus pe seama stressului cotidian, însă atunci când au devenit din ce în ce mai dese, am făcut o serie de investigații și astfel am descoperit că am o boala cardiaca congenitală. Acum, după intervenție, sper să îmi pot relua obiceiurile fără a mă teme că mi se poate întâmpla ceva rău”, a declarat Georgiana M. 

Închiderea de defect septal atrial prin procedură intervențională dureaza aproximativ o oră și are mai multe etape. Înainte de interventie, cardiologul face o ecocardiografie transesofagiană (TEE), care sta la baza planului interventiei. De asemenea procedura propriu-zisa se efectueaza sub ghidaj radiologic si TEE in sala de angiografie si cateterism cardiac, astfel încât cardiologul interventionist să poată privi structura inimii în timpul operației. În timpul procedurii, un tub de plastic subțire, numit cateter, este introdus prin piele în zona inghinală (pacientul beneficiaza de cele mai multe ori de anestezie generala, ceea ce presupune absenta durerii) și avansat catre inima. Medicul va trece de-a lungul cateterului un dispozitiv de tip “umbreluta” care inițial este închis, dar odată aplicat în dreptul defectului se va deschide și astfel va împiedica trecerea sângelui dintr-o parte în cealaltă. 

Pacientul care a beneficiat de intervenția minim invazivă în cazul închiderii de defect septal atrial se va recupera mai rapid și se va putea reintegra în viața socială și profesională într-un timp mult mai scurt față de intervenția chirurgicala clasică.


Aflați costurile procedurii medicale in cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica.
Completați formularul de mai jos iar specialiștii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp.

    SUNA ACUM!