Angiomedica – Spital de Cardiologie si Boli Cardiovasculare

Programari : Luni-Vineri 8AM - 8PM / Sâmbătă: 9AM - 14PM
   : Proceduri: 031-109-01-30 Ambulator: 031-109-01-31 sau 031-9995

Beneficiile interventiilor minim-invazive personalizate

Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica oferă pacienților săi, pe lângă servicii medicale de diagnostic și tratament, posibilitatea de a efectua intervenții de chirurgie cardiovasculară minim-invazive personalizate, cu beneficiu maxim pentru pacient.

Care sunt avantajele acestui nou tip de intervenții?

  • Reducerea traumei fizice și psihice
  • Reduce timpul de spitalizare și inactivitate
  • Reluarea rapidă a vieții sociale, profesionale și familiale
  • Reducerea costurilor pentru perioada de inactivitate
  • Nu este necesară blocarea altor persoane din familie și anturaj pt îngrijire post operatorie 

Bolile cardiovasculare continua sa reprezinte cauza numarul unu a mortalitatii la nivel global, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Astfel, decesele provocate de bolile de inima constituie aproximativ 30% din totalul deceselor la nivelul intregului glob si, mai mult, aproape 40% din totalul deceselor premature (sub varsta de 70 de ani). De aceea, se fac in permanenta eforturi, la nivel mondial, pentru preventia bolilor cardiovasculare pe de o parte, si pentru cresterea eficacitatii si scaderea riscurilor interventiilor pe cord, atunci cand boala deja s-a instalat sau cand este vorba despre malformatii congenitale.

In aceste conditii, chirurgia cardiovasculara minim invaziva a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa si un grad de raspandire tot mai mare, datorita beneficiilor sale majore, prin care se obtin aceleasi rezultate ca in chirurgia cardiovasculara clasica, fara o mare parte din efectele neplacute asociate in mod normal cu operatiile pe cord deschis. In Romania, interventiile cardiace minim invazive au inceput sa se practice in ultimii ani, cu success. Dr. Eugen Qendro, medic specialist chirurgie cardiovasculara in cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica. Pentru a intelege mai bine ce presupune aceasta procedura, iata care sunt principalele sale avantaje:s

Este o tehnica avansata. Spre deosebire de chirurgia clasica, chirurgia cardiaca minim invaziva nu presupune taierea pieptului pentru a ajunge la inima, ci o incizie mult mai mica, la nivelul subratului. Astfel, se ajunge la inima printre coaste, fara sectionarea sternului. In functie de tipul afectiunii cardiovasculare si a interventiei necesare, se utilizeaza, sau nu, si o camera de luat vederi, montata prin acelasi tip de incizie minimala. Acest tip de operatii nu se pot realiza decat cu instrumente specifice de ultima generatie, sisteme video si personal specializat. Astfel, pacientii beneficiaza de o tehnica chirurgicala avansata si de avantajele tehnologiei medicale moderne.

Are impact negativ redus. Conceptul de chirurgie minim invaziva nu inseamna doar inlocuirea unui mod conventional, destul de agresiv, de sectionare a tesuturilor, ci reducerea drastica a impactului negativ asupra organismului. Daca in operatiile traditionale de inima, era necesara o incizie de cel putin 15 cm de-a lungul pieptului, pentru ca medicul sa aiba suficienta vizibilitate si acces la inima, in chirurgia minim invaziva, se efectueaza incizii de cativa centimetri sub san, iar cutia toracica nu este afectata in niciun fel. Practic, vorbim de un tip de interventie cu un impact mult mai scazut asupra pacientului, ceea ce previne efecte secundare riscante si il ajuta sa se recupereze mult mai rapid.

Fara infectii sau sangerare. Prin inlocuirea taierii osului se elimina, din start, riscul infectiilor profunde de stern, care sunt cele mai periculoase. In plus, interventiile coronariene tip bypass minim invazive se efectueaza in timp ce inima functioneaza, spre deosebire de cele clasice in care era obligatorie oprirea inimii si conectarea la aparate. Astfel, nu mai este nevoie de sange in timpul operatiei, nu mai exista riscurile asociate sustinerii artificale a functiei inimii si scade riscul sangerarilor.

Se reduce considerabil timpul de spitalizare. Principalul avantaj vizibil al reducerii impactului asupra organismului este recuperarea mult mai rapida. Daca procedura clasica necesita in jur de 7-8 zile de spitalizare, pacientii care benficiaza de chirurgie cardiovasculara minim invaziva raman in spital intre 4 si 5 zile. In plus, durerile post-operatorii sunt mult mai mici in cazul interventiilor minim invazive.

Pacientul isi reia rapid a stilului de viata. Organismul afectat cat mai putin isi revine mult mai rapid, fata de operatiile traditionale, resimtite mult mai puternic din cauza agresivitatii acestora. O procedura foarte delicata, chirurgia cardiovasculara era asociata, pana acum, cu timpul indelungat de recuperare si cu numeroase restrictii. Pacientii cardiaci nu aveau voie sa depuna efort deloc, nu puteau sa sofeze si trebuiau sa ramana in pozitia intins pe spate timp de cateva luni, pentru o vindecare corecta. In schimb, pacientii care au trecut prin interventii minim invazive la nivelul inimii isi reiau complet activitatea dupa numai cateva saptamani si pot sa aleaga pozitii mai confortabile.

Nu exista cicatrici. Aspectul estetic este unul din cele mai apreciate avantaje ale chirurgiei cardiace minim invazive, Pe langa riscurile implicate, inciziile la nivelul sternului, cu lungime de aproximativ 20 de cm, sunt si inestetice. In schimb, cicatricile inciziilor la nivelul subratului sunt greu de detectat, iar in cazul femeilor, chiar invizibile, deoarece inciziile se fac sub san.

Accesibilitate mai mare. Interventiile pe cord sunt unele dintre cele mai delicate proceduri chirurgicale, de aceea multi pacienti nu indeplinesc conditiile pentru a suporta riscurile operatiilor conventionale pe inima. In general, tocmai cei care au cel mai mult nevoie de interventii cardiovasculare, si anume populatia de varsta a treia, prezinta prea multe riscuri pentru a suporta o astfel de operatie. Datorita impactului mult mai redus asupra organismului si riscurilor scazute de infectie, chirurgia cardiovasculara minim invaziva se adreseaza si poate prelungi speranta de viata a pacientilor care nu puteau beneficia de operatiile standard.

In momentul de fata, chirurgia minim invaziva nu poate inlocui in totalitate chirurgia cardiovasculara clasica. Rezultate excelente s-au obtinut in malformatii congenitale, afectiunile valvelor, ischemie cardiaca si alte afectiuni. Insa consultul medicului cardiolog este obligatoriu pentru recomandarea unei interventii cardiace minim invazive.

Citiți mai multe despre afecțiunile ce pot fi tratate minim-invaziv aici aici si aici.

SUNA ACUM!